Kontrola proizvodnog lanca prerade mliječnih proizvoda

Bez autora
Jan 15 2014

Delegacija Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo /FVO/ posjetiće BiH od 21. do 31. januara da bi procijenila i vrednovala kontrole koje su proveli nadležni u BiH u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU, te da li su mljekare spremne da budu uvrštene za izvoz u Uniju. BiH će, ako dobije pozitivnu ocjenu za kontrole koje su provela nadležna tijela, biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno centralno nadležno tijelo moći će uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u Uniju. Ova posjeta usmjerena je na zvaničnu kontrolu cijelog lanca proizvodnje mlijeka, od mljekarskih farmi do postrojenja za preradu mlijeka. Posebno se očekuje procjena stepena provođenja Protokola o mlijeku - političkog sporazuma koji je potpisan između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, uključujući sve kantone, o uspostavljanju komandnog lanca koji ispunjava zahtjeve EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU.

Kontrola proizvodnog lanca prerade mliječnih proizvodaDelegacija Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo /FVO/ posjetiće BiH od 21. do 31. januara da bi procijenila i vrednovala kontrole koje su proveli nadležni u BiH u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU, te da li su mljekare spremne da budu uvrštene za izvoz u Uniju.

BiH će, ako dobije pozitivnu ocjenu za kontrole koje su provela nadležna tijela, biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno centralno nadležno tijelo moći će uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u Uniju.

Ova posjeta usmjerena je na zvaničnu kontrolu cijelog lanca proizvodnje mlijeka, od mljekarskih farmi do postrojenja za preradu mlijeka, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Posebno se očekuje procjena stepena provođenja Protokola o mlijeku - političkog sporazuma koji je potpisan između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, uključujući sve kantone, o uspostavljanju komandnog lanca koji ispunjava zahtjeve EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU.

U saopštenju se naglašava da je taj komandni lanac ključni uslov za uvoz u EU.

S obzirom na to da Protokol predstavlja prelazno rješenje, EU očekuje od vlasti u BiH da hitno usvoje zakon o veterinarstvu, zakon o bezbjednosti hrane i zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U Delegaciji EU ističu da vlasti u BiH treba da pojačaju napore za ispunjavanje zahtjeva Unije u pogledu kontrole bezbjednosti hrane i životinjske hrane na farmama, te u mliječnoj industriji.

Tokom dvije sedmice, procjenitelji Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo sastaće se sa nadležnim vlastima i posjetiti mljekare, farme i kontrolne laboratorije.

Uzevši u obzir da je ovaj proces čisto tehničke prirode, konačna ocjena može se očekivati u roku od dva mjeseca nakon posjete, kad budu finalizovani rezultati sa terena.

Ako rezultati identifikuju neusklađenosti u kontroli sistema bezbjednosti hrane i hrane za životinje, to će pomoći BiH da poboljša efikasnost u toj oblasti.

U tom slučaju, uslijediće konkretne preporuke i tek kad ih BiH bude provela, moći će da bude planirana nova posjeta predstavnika Kancelarije EU za hranu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik